testyaptirmadanonceGüvenilir ve tibbi açıdan değerlendirilebilir sonuç elde edebilmek için sadece doğru trasport ve doğru analiz yeterli değildir.Analiz sonuçlarını etkileyen faktörler kısaca şu şekilde özetlenebilir: Cinsiyet, ırk, yaş, beslenme, alkol, vücut ağırlığı, vücut aktivitesi, kan alımı sırasında vücudun pozisyonu, günlük bioritm, ilaçlar, gebelik, hemoglabinemi, bilirubinemi, hiperlipemidir.

 

KLİNİK LABORATUVAR TEST SONUÇLARINI ETKİLEYEN

ANALİZ ÖNCESİ DEĞİŞKENLER

DİYET:

Venöz kanda besinlerin metabolik ürünleri artabilir. Glukoz, lipitler ve katekolaminler emilim sonrası hormonal etkiler nedeni ile değişim gösterebilirler. Kafein, katekolamin ve plazma renin miktarını arttırabilir. Glukoz ve lipit profilleri ölçümlerinde doğru sonuçlar elde etmek için örnekler açlıkta alınmalıdır. Biokimyasal analizler için son yemekten 12 saat sonra örnekler toplanmalıdır.

 

Diyet Gerektiren Testler:

5 OH İndol Asetikasit; İdrar toplanmadan önce 3 gün ve idrar toplama sırasında seratonin (çikolata, muz, vanilya, portakal, limon, domates, ceviz, patlıcan, ananas, kahve, çay vb. içecekler)

 

Hidroksiprolin; İdrar toplamadan 3 gün önce ve idrar toplama sırasında dondurma, pasta, et, tavuk, balık, et suyu içeren gıdalar yenilmemelidir. Tiroid ilaçları, D vitamini, Fenebarbital, aspirin, C vitamini, kortikosteroidler ve östrojen gibi ilaçlar zorunlu durumlar dışında kullanılmamalı ve hekiminize bilgi verilmelidir.

 

Oxalat; İdrar toplamadan 3 gün önce ve idrar toplama sırasında ıspanak, çikolata, domates, çilek, dondurma, pasta, et, tavuk, balık yenilmemelidir. Ascorbikasit içeren ilaçlar zorunlu durumlar dışında alınmamalıdır.

 

EGZERSİZ:

Fiziksel aktivitenin, izometrik yada izotonik oluşuna bağlı olarak değişmek üzere,analit konsantrasyonları üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Ağır egzersiz sonrası biokimyasal parametrelerden örneğin proteinüri, LD izoenzimleri ve Kreatin kinaz , CK – MB ve testesteron değerlerinde artış görülebilir.

 

TEDAVİ:

Tedavide kullanılan ilaç izleminde örnekler en son doz dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Hepatotoksik ilaçlar karaciğer enzimlerini artırabilirler. Plazma hacmini etkileyen ilaçlar protein konsantrasyonları, tam kan sayımı, kan üre azotu (BUN), demir, kalsiyum konsantrasyonlarını değiştirebilmektedir. Bununla birlikte bazı ilaçlar, bazı analitik yöntemler ile etkilişime girebilmektedirler.