İlaç kullanımı sırasında tüketilen besinlerin ilaçların etkisini azaltıcı/arttırıcı etlileri olabilmekte.
Greyfurt suyu
Özellikle greyfurt suyu tüketimi statin grubu kolesterol ilaçlarının bazılarının barskta parçalanmasını geciktirerek kan dolaşımında miktarını arttırabilmekte. Bu da kas ağrıları, kas krampları ve kas erimesi gibi yan terkilerde artışa neden olabilmekte. Tansiyon grubu ilaçların etkisini artırarak başta düşük tansiyon, kabızlık kalp atışlarında yavaşlamaya neden olabilmekte. Erkeklerde sertleşme sorunu için kullanılan ilaçların etkisini arttırması tansiyon düşüklüğü, görme bozukluğuna neden olabilmekte. Östrojen içeren doğum kontrol haplarının etkisini yan etkileri ile birlikte artırabilmekte.
Bazı antidepresan, kalp ritim düzenleyici, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarla da etkileşimde bulunabilmekte.
Kafein
Kafein içeren ürünler ile birlikte soğuk algınlığı ilaçları alındığında uykusuzluk, çarpıntı, ritim bozukluğu, tansiyon yüksekliği, kabızlık, idrar artışı. Bazı nefes açıcı bronşit ilaçlarının yan etkisi arttırarak ajitasyon, ritim bozukluğu, bazı antibiyotikler, doğum kontrol hapları ve kortizon da kafein parçalanmasını geciktirerek kan düzeyinin artmasına neden olmakta.
Süt / süt ürünleri ve kalsiyum içeren besinler
Emilimi etkilememesi için, antibiyotiklerin bir kısmı ( florokinolon,tetrasiklin, sefuroksim), kemik erimesi ilaçları (bifosfonat grubu), romatizma ilaçlaırın kalsiyum içeren besinler kullanıldıktan 2 saat önce veya 6 saat sonra kullanılması gerekmektedir.
Demir emilimi bozulmaması için, pekmez, susam, fındık, fıstık, kuru meyve, kuru baklagil, yeşil yapraklı sebzelerin , süt ve süt ürünlerinden 2 saat sonra kullanılması gerekmektedir.
Protein içeren besinler
Propranolol isimli betabloker grubu ilacın nefes darlığı, tansiyon ve nabız düşürücü etkisini arttırır.
Parkinson ve astım ilaçlarının etkisini azaltır.
Yüksek lifli besinler
Şeker ilacı (metformin türevi), guatr ilacı (levotiroksin türevleri), penisilin, kalp ilacı (digoxin) emilimlerini bozarak etkilerini azaltabilir.
Tiramin içeren besinler
Eskitilmiş peynir, salam, sosis, sucuk, incir, bakla, lahana turşusu, soya sosu, ciğer, şarap tiraminden zengin besinlerdir. Antidepresanların yan etkilerini arttırarak ritim bozukluğu, yüksek tansiyon, baş ağrısı, kusma, terleme, ateş ve hatta ölüme neden olabilir.
Alkol
Mideyi tahriş edebilen C vitamini içeren asitli gıdalarla, metronidazole, tinidazole, andtrimethoprim-sulfamethoxazole gibi antibiyotiklerle alınmamalı. Ateş basması, baş ağrısı, bulantı, kusma, çarpıntı yapabilir. Kas gevşetici, antidepresan , uyku ilacı ve alerji ilaçlarının yan etkilerini arttırabilir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Kan sulandırıcı warfarin (coumadin) etkinliği bu gıdalardaki K vitaminin bloke edilmesi ile sağlandığı için bu gıdaların her gün tüketim miktarı aynı olmalıdır. Asksi taktirde kan ya çok sulanır ya da pıhtılaşma eğilimi gösterir.