bayanasirituylenmeAşırı Tüylenmenin Tanısı Nasıl Konulur

Aşırı tüylenme, kıllanma tanısı, doktor tarafından dikkatli öykü ve fizik muayene ile konur. En sık görülen sebepler polikistik over ve idiyopatik hirsutizm (ailevi tüylenme) gibi durumlarda hirsutizm ergenlik döneminde başlar ve bir kaç yıl içinde uzun sürede ilerler. Düzensiz adet dönemleri ile birlikte hirsutizm, aşırı tüylenme genellikle polikistik overde görülür. Birden başlayıp hızlı ilerleyen hirsutizm olan bir kadında adet düzensizliği de varsa ayrıca androjen salgılayan tümörler düşünülmelidir. Erkeklik etkili ilaç alımı da araştırılmalıdır. Cushing ve hipotiroidi hastalığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Tüylenme, Aşırı Tüylenme Nedenleri Nelerdir

Idiyopatik hirsutizm, ailevi aşırı tüylenme

  •  Polikistik over sendromu (PCOS)
  •  Hipertekozis
  •  Over veya böbrek üstü tümörü
  •  Adrenal hiperplazi

Aşırı Tüylenme Testleri Nelerdir

Hirsutizmi olan hastada serum total testosteron veya serbest testosteron seviyesine bakılması ve bazen de DHEAS, 17 hidroksiprogesteron, androstenedion bakılması gerekmektedir.

Tüylenme Tedavisi Nasıl Yapılır

Altta yatan bir hastalık saptandığında buna yönelik uygun tedavi, ilgili klinik ve hekim tarafından planlanmalıdır. Sadece uçorgan aşırı duyarlılığına bağlı tüylenme, ırksal ya da ailesel hipertrikozis olguları kozmetik amaçla tedaviye alınır. Sistemik hastalığa bağlı durumlarda da istenmeyen kıllardan kurtulmak için sistemik tedavi yanında kozmetik yaklaşım da gereklidir. Eğer altta yatan sebep “polikistik over” ise tedavi jinekolog tarafından buna yönelik yapılmalıdır