Dışkıda Gizli Kan Testi
Dışkıda gizli kan testi vücutta gizli bir kanamaya bağlı olarak dışkı örneğinde gizli kan varlığını gösteren bir laboratuvar testidir.
Dışkıdaki gizli kan bağırsak kanseri ile bağırsak veya rektumdaki polipleri gösterebilir.
Dışkıda gizli kan tespit edildiğinde vücuttaki kanamanın kaynağının saptanması için ilave testlerin yapılması gerekebilir. Dışkıda gizli kan testi kanamanın sadece varlığını veya yokluğunu gösterir. Kanamanın kaynağını saptamaz.
Neden dışkıda gizli kan testi yapılır
Bağırsak kanseri taraması : 50 yaş ve üstü bireyler ile bağırsak kanseri riski taşıyan kişilerde her yıl tarama amaçlı dışkıda gizli kan testi yapılır. Buna ek olarak bağırsağın doğrudan incelenmesi de uzman hekim tarafından istenebilir.
Açıklanamayan kansızlık şikayetinin olası nedenlerini ortaya koymak : Kansızlık, dokulara gerekli oksijeni taşımak için yeterli sayıda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmama durumudur. Bazen mide-bağırsak sisteminde kanayan bir ülser de kansızlığa neden olabilir. Bu amaçla da dışkıda gizli kan testi yapılır.
Bu test öncesi nasıl hazırlık yapılır
Günümüzde insan hemoglobininine özgü tayin yöntemlerinde (Ör: İmmunokromatografik yöntemler) test öncesi herhangi bir diyet sınırlamasına gerek yoktur. Farklı yöntemlerde çeşitli yiyecekler, diyetle alınan ilave gıdalar ve ilaçlar dışkıda gizli kan sonucunu etkileyebilir. Dışkıda kan olmadığı halde yalancı pozitiflik veya kan olduğu halde yalancı negatiflik oluşabilir. Brokoli, şalgam, kırmızı et, turp, vitamin C ve aspirin ile Non Steroid Anti-İnflamatuvar ilaçların (romatizma ilaçları gibi) test öncesi üç gün boyunca alınmaması bazı yöntemlerde önerilir.
Dışkıda gizli kan test sonucu nasıl değerlendirilir
Negatif sonuç: Dışkı örneğinde kan tespit edilmemesi durumudur. Yaş haricinde bağırsak kanseri açısından herhangi bir risk taşımayan kişiler için uzman hekim kontrolünde bir yıl sonra testin tekrar edilmesi önerilebilir.
Pozitif sonuç: Dışkı örneğinde kanın tespit edilmesi durumudur. Bu teste ilave olarak kanamanın yerinin saptanması için kolonoskopi yapılması önerilir.
Bu test sonucunda yalancı pozitiflik veya yalancı negatiflik durumları olabilir. Kadın hastalarda adet dönemi sırasında veya hemoroid bulunuyor ise dışkı yaparken zorluk çekiliyorsa ya da idrardan kan geliyorsa, bu gibi durumlarda dışkı örneği toplanmamalıdır.