Bağışıklık sistemi; uzun süre gereksiz yere tetiklendiği takdirde, vücudu hastalıklardan koruyacağı yerde, sağlığımız için bir tehdit unsuru haline gelebilir. Gıda maddelerinin bağışıklık sistemi üzerine bilinen olumlu etkilerinin yanı sıra, ciddi yan etkileri de bulunmaktadır. Bu yan etkileri iki grupta toplamak mümkündür. Besin alerjisi ve besin intoleransı.

Besin allerjisi ile besin intoleransını birbirine karıştırmamak gerekir. Besin allerjisi, besini alır almaz alerjik belirtilerle ortaya çıkar ve reaksiyondan IgE antikorları sorumludur. Gecikmeli besin allerjisi olarak da bilinen besin intoleransı ise, belirli bir besinin tam olarak sindirilememesi ile daha uzun sürede ortaya çıkar ve olaydan IgG antikorları sorumludur.

Gıdanın alınmasından şikayetin oluşmasına kadar saatler hatta günler  geçmesi, alınan gıda ile şikayetin ilişkilendirilmesini son derece zor hale getirir.

Günümüzde çeşitli hastalıklar, gıdalara karşı gecikmiş duyarlılıkla bağlantılı olarak değerlendirilmekte ve bu amaçla çeşitli klinik araştırmalar yapılmaktadır. Bunların bazıları; Kronik mide – barsak hastalıkları, Kronik Yorgunluk Sendromu, Migren, Nörodermatit ve Psöriazis gibi cilt hastalıkları, Eklem rahatsızlıkları, Romatizmal hastalıklar, Tip II diyabet, Fibromiyalji ve Obezite’dir.

Son yıllarda geliştirilen Microchip teknolojisinin uygulandığı Genarrayt Microarray testi, besin intoleransının teşhisinde IgG ölçümü için geliştirilmiş altın standarta sahip bir test teknolojisidir. Son derece yüksek duyarlılığa sahip bu yöntemle, 200’den fazla besin maddesine karşı oluşabilecek intolerans, 5 mikrolitre kan örneği (tam kan, plazma, serum) alınarak iki saat içinde saptanabilmektedir.

Türkiye’de ilk kez Hipokrat laboratuvarlarında çalışılmaya başlanan bu test, benzer amaçla kullanılan diğer testlere göre çok daha uygun maliyete sahiptir. Ayrıca besin maddelerine özgü IgG antikorlarının Uzun yıllardır online hizmet veren web sayfamıza bekliyoruz sizleri. belirlenmesi sonrasında, sonuçlara göre hazırlanacak diyet programının tatbik edilmesi, hastanın şikayetlerinin kronik hale dönüşmesine engel olmaktadır.

Teknoloji

Son düzenlenen endüstriyel analiz raporlarına göre, global teknolojiler arasında microarray teknolojisi önümüzdeki yıllar içinde en hızlı gelişme gösterecek teknoloji alanı olacaktır. Literatürde microarray ile eş anlamlı olarak bioçip, DNA-çip, gen-array isimleri de kullanılmaktadır. Microarray, numunelerin bir sıralama dahilinde, belirli bir yüzey üzerinde (cam, plastik, silikon) düzenlenmesi olarak açıklanabilir. Moleküler biyolojideki teknolojik ilerlemelerin yanı sıra mikrofabrikasyon teknolojisindeki gelişmeler sayesinde microarray yöntemleri doğmuştur.

Genarrayt® kitlerinde oligonükleotid probların, microarray yüzeyindeki tasarlanmış mikroskobik noktalara bağlanması için küçük uç açıklığı bulunan enjektörlerle püskürtme teknolojisi (inkjet teknolojisi) kullanılmaktadır. Marathon inkjet ile önceden hazırlanmış oligonükleotid problar, kimyasal olarak değiştirilmiş cam yüzeyler üzerinde tasarlanmış noktalara, robotik kollar aracılığı ile yüzeye temas etmeksizin püskürtülür. Böylece üretim serileri arasında farklılıklar göstermeyen ve tek tip noktalama sağlayan yüksek kaliteli mikrodizinlerin üretilmesi sağlanmış olur.
Genarrayt® microarray, her biri 130 µm kaplayan yüz tane protein alanının özel olarak yerleştirildiği cam slayttan oluşmuştur. Testin dayandığı metodoloji bilinen diğer immunassay teknikleriyle pek çok paralellik gösterir.
Genarrayt® sistemi, bu test yöntemi için tavsiye edilen ve ölçümde optimum performansın eldesini sağlayacak yıkama cihazı, mikro santrifüj ve tarayıcıdan oluşmaktadır.
Teste ait aşamalar bittikten sonra ölçümün sağlanması için yüksek çözünürlüğe sahip tarayıcı kullanılmaktadır. Sonuçlara ait raporların alınabilmesi için Genarrayt®’ a özel olarak hazırlanmış yazılım kullanılmaktadır. Genarrayt®200+ Food IgG testi 200’den fazla besine karşı oluşabilecek intoleransın teşhisinde kullanılabilmektedir.
GENARRAYT®200+ FOOD IgG TESTİ İLE İNTOLERANSI SAPTANAN GIDA MADDELERİ

 

SÜT, SÜT ÜRÜNLERİ VE YUMURTALAR 

İnek sütü, Keçi sütü, Koyun sütü, Alpha-Laktalbumin, Betalaktoglobin, Manda sütü, Kazein Yumurta sarısı ve beyazı

ETLER   

Dana eti, Tavuk eti, Domuz eti, Hindi eti, Ördek eti, Süt danası eti, Geyik-karaca eti, At eti, Deve kuşu eti, Öküz eti, Keklik eti, Bıldırcın eti, Tavşan eti, Yaban domuzu eti

TAHILLAR    

Arpa, Mısır, Durum buğdayı, Gliadin, Yulaf, Çavdar, Pirinç, Çavdar unu, Buğday, Kara buğday, Darı, Kolza tohumu, Kepek, Kuskus, Keten tohumu, Buğday maltı, Trasglutaminaz

SEBZELER   

Barbunya, Kuru fasulye, Brokoli, Lahana,  Karnabahar, Bezelye, Patates ,Soya fasulyesi, Brüksel lahanası, Havuç, Kuşkonmaz ,Patlıcan, Yeşil fasulye, Pancar, Kereviz, Radika, Salatalık, Pırasa, Mercimek, Marul, Soğan, Biber, Ispanak, Akça otu, Enginar, Bakla, Lahana, Kapari, Pazı, Nohut, Rezene, Ginko, Gingseng, Sakız kabağı, Quinoa, Turp, Roka, Soğancık, Tatlı patates, Şalgam, Tere, Yuka

MEYVELER   

Elma, Böğürtlen, Greyfurt, Limon, Portakal, Armut, Ahududu, Çilek, Avakado, Kiraz, Üzüm ,Lime, Ananas, Kayısı, Muz, Kuş üzümü, Kızılcık, Kivi, Kavun, Nektarin, Zeytin, Şeftali, Erik, Domates, Yaban mersini, Hurma, İncir, Guava, Liçi, Mango, Karadut, Papaya, Nar, Kuru üzüm ,Frenk üzümü, Işgın, Mandalina, Karpuz

DENİZ ÜRÜNLERİ

Morina, Yengeç, Mezgit, Istakoz, Yaldızlıpisi balığı, Karides, İstridye, Somon, Alabalık, Tunabalığı, Ringa, Uskumru, Midye, Deniztarağı, Dil , Kılıç, Kalkan, Hamsi, Yılan, Levrek, Barlam, Sazan, Keler balığı, Havyar , Ahtapot, Midye, Tatlısu levreği, Turna balığı, Sardalya, Mürekkeb balığı, Kalamar, Dorado balığı

KURUYEMİŞ   

Badem, Kaju fıstığı, Fındık, Fıstık, Brezilya cevizi, Şam fıstığı, Hindistan cevizi, Ceviz, Makadamya fıstığı, Çam fıstığı, Tiger fıstığı

BİTKİLER VE BAHARATLAR   

Sarımsak, Zencefil, Hardal tohumu, Karabiber, Kırmızı chilli biberi, Fesleğen, Tarçın, Karanfil, Kişniş, Kimyon, Dere otu, Şerbetçi otu, Nane, Maydanoz, Ada çayı, Susam tohumu, Kekik, Vanilya, Aloe vera, Anason, Defne yaprağı, Papatya, Arnavut biberi, Köri, Meyan kökü, Mercanköşk, Isırgan otu, Nane, Biberiye, Safran, Tarhun

MAYA VE DİĞERLERİ    

Ekmek mayası, Bira mayası, Mantar, Keçiboynuzu, Kakao, Kahve, Ayçiçeği tohumu, Çay (siyah), Çay (yeşil), Agar, Şekerkamışı, Kestane ,Kola, Bal, Tapyoka