Nasıl kullanılır?
Protrombin zamanı (PT) kanın uygun şekilde pıhtılaşma kabiliyetini değerlendirdiğinden dolayı, kanama tanısını koymaya yardımcı olmak amacıyla kullanılabilir. Bu amaçla kullanıldığı zaman, diğer tüm koagülasyon faktörlerinin fonksiyonlarınıda araştırmak için PTT ile birlikte kullanılmaktadır. Bazen test, cerrahi işlemlerden önce tanısı önceden koyulmamış kanama problemleri bakımından hastaları taramak amacıyla da kullanılabilir.
Uluslararası Düzeltme Oranı (INR), warfarin (kumadin) gibi kan sulandırıcı ilaçların etkinliğini izlemek amacıyla kullanılır. Bu anti-koagülan ilaçlar, kan pıhtısı oluşmasını önlemeye yararlar. İnatçı uygun olmayan kan pıhtılaşması görülen hastalarda uzun süreli tedavi amacıyla reçete edilirler. Bu grup; kalp krizleri, inme ve derin ven trombozu (DVT) geçiren hastaları kapsar. anti-koagülan tedavi, artifisyel kalp kapakçığı takılan hastalarda koruyucu amaçlı ve diz takviyesi gibi ameliyat geçiren hastalarda ise kısa süreyle uygulanabilir. Pıhtılaşmanın önlenmesi ve aşırı kanama riski arasında bir denge sağlamak amacıyla ilaçların çok dikkatle izlenmesi gerekir.
Ne zaman istenir?
Bir anti-koagülan ilaç alıyorsanız, doktorunuz reçete ettiği tedavinin uygun olup olmadığını ve PT/INR’nin uygun şekilde uzayıp uzamadığını araştırmak amacıyla PT/INR düzeylerinizi kontrol edecektir. Testi yaptırmak için düzenli bir zaman sıklığı yoktur. Doktorunuz istenilen etkiyi ilacın yarattığından emin olacak sıklıkta bu testi yaptırmanızı isteyecektir – aşırı kanama ya da kızarıklıklara neden olmayacak şekilde bir tedavi aralığında pıhtılaşma süresinin artması beklenir.
Burun kanamaları, kanayan diş etleri, kızarıklıklar, ağır adet kanamaları, dışkı veya idrarda kanamalar, artrit tipi-semptomlar (eklemlerde kanamalar olması nedeniyle), görme kaybı ve kronik anemi gibi kanama hastalığının semptomları ya daişaretleri görülen hastalarda anti-koagülan ilaçları kullanmıyorsa da PT istenebilir.
Bazen PT, bir hastaya cerrahi gibi kapsamlı bir tıbbi işlem uygulandığı zaman normal bir pıhtılaşma seyrinden emin olmak amacıyla istenebilir.
Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Alkol gibi tükettiğiniz bazı maddeler PT/INR testini etkileyebilir. Bazı antibiyotikler PT/INR’yi yükseltebilir. Barbitüratlar, doğum kontrol hapları ve hormon-takviyesi tedavisi (HTT) ve vitamin K – multivitamin ya da sıvı beslenme desteği şeklinde de olabilir – PT düzeyini düşürebilir. Bazı besinler (sığır ve domuz karaciğeri, yeşil çay, brokoli, nohut, kıvırcık lahana, şalgam, ve soya fasülyesi gibi ürünler) büyük miktarlarda vitamin K içerir ve PT sonuçlarını değiştirebilir. Doktorunuzun aldığınız tüm ilaçları ve PT/INR sonuçlarınızın doğru şekilde kullanılmasını ve yorumlanmasını etkileyecek son zamanlarda bu besinleri tüketip tüketmediğinizi bildiğinden emin olmalısınız.