osteoporozOsteoporoz en sık görülen kemik hastalıklarındandır, halk arasında ‘kemik erimesi’ olarak da bilinen bu hastalıkta kemiğin kütlesi azalmakta ve kemiğin içyapısı bozulmaktadır.

Osteoporoz hastalığı, kemiklerde kırık riskini arttırmakta ve omurganın eğimini bozmaktadır. Bu hastalarda bazen çok basit bir düşme, çarpmayla bazen de düşme bile olmadan meydana gelebilmektedir.

Osteoporozun genelde menopozdan sonraki dönemlerde kadınlarda ve 65 yaş sonrası kadın ve erkeklerde görülmekte. Nadiren menopoz veya yaşlanma gibi bir sebep olmaksızın nedeni belli olmayan osteoporoz vakalarına da rastlanmaktadır. Ayrıca başka hastalıklara bağlı veya bazı ilaçların yan etkisi olarak da osteoporoz görülmektedir. Osteoporozunuzun olup olmadığını, varsa hangi nedene bağlı olduğunu öğrenmek için mutlaka bir hekime başvurmanız gerekmektedir”

Kemikte kırık olmadan osteoporozu saptamak için gerekli muayene ve tetkiklerin yapılması gerekmekte .

Kemik erimesini önlemek diyetle yeterli miktarda kalsiyum almalısınız. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde süt ve sütlü gıdalardan zengin beslenenlerde osteoporoz riski azdır. Büyüme sırasında yeterli kalsiyum alınmazsa kemik yapımı doruk noktasına ulaşamaz. Özellikle 20 yaşına kadar olan dönem çok önemlidir, kemik kütlesinin en yüksek seviyeye ulaşması 20 yaş civarlarında olur, o döneme kadar kalsiyum alımı çok değerlidir.

Güneşe maruz kalınmalı. Çünkü vücuda gerekli olan D vitamininin bir bölümü gıdalarla alınırken bir bölümü de sizin kendi cildinizde üretilmektedir ancak bunun için cildinizin güneş görmesi gerekmektedir. Ayrıca aşırı kahve ve tuz tüketmemelisiniz. Osteoporoz için diyet, güneş alma, egzersizler çok önemlidir ancak insanın ailesinden getirdiği miras da bu hastalık oluşumunda önemli rol oynar. Bu kişiler, tarama testleri mutlaka yaptırmalıdır.

Sigara, kemik için de zehirlidir. Alkol tüketmemelisiniz. Çünkü alkol kalsiyumun emilimini azaltır ve atılımını artırır. Ayrıca alkol düşme riskini de artıracağından kırık riski daha yüksek olur. Vitamin K, çinko, bakır gibi bazı vitamin ve elementlerin varlığı da kemik yapımı için gerekmektedir. Düzenli egzersizler yapmalısınız, tempolu yürüyüşler, ağırlıkla yapılan egzersizler bunlara birer örnektir.

Osteoporoz tanısı konulduktan sonra yapılması gerekenler “Kalsiyumdan zengin gıdalar tüketilmeli, aşırı kahve, tuz, alkol ve sigara kullanımından kaçınılmalıdır. Güneş ışınlarından faydalanılmalıdır. Düşmemeye, ağır yük taşımamaya dikkat edilmeli, evde ayaklara takılabilecek kablo, halı gibi cisimler yerden kaldırılmalı, banyo zemini ıslak olmamalı, sık düşmeler ve denge sorunu varsa mutlaka uygun görülen bastonlar kullanılmalıdır.

Osteoporoz hastalığının en büyük tehlikesi, çok hafif çarpma ve düşmeler sonrası kalça el bileği kol beldeki omur kemiklerinde kırıklardır. Bu kırıklar ve sonrasındaki tedavi ve ameliyatlar, hastanın yaşam kalitesini düşürür. Ağrı, hareket kısıtlılığı, bazen kalıcı sakatlıklar yapar. Bunun dışında omurgada ezilmeler, sırtta kamburlaşma, boy kısalması da Yeni tasarımı ve yeni profillerle kızlara kolay ulaşım rehberi. osteoporoz hastalıklarında sık rastlanılan bozukluklardandır.