34758Ülkemizde ve tüm dünyada D Vitamini eksikliği sessiz bir salgın gibi etkisini sürdürüyor.

Son yıllarda başta kanser, diabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, sık enfeksiyon geçirme, romatizmal hastalıklar, multıpleskleroz, kronik yorgunluk, depresyon gibi bir çok hastalığın önlenmesinde D vitamin alınmasının önemi hakkında birçok araştırma ve çalışmalar yapılmaktadır.

Tanısı kolay, tedavisi çok ucuz ve uygulanabilir bir hastalık

Yılda bir kez kanda D Vitamin düzeyine baktırıp eksiklik varsa D Vitamin tedavisi yaptırarak bu hastalıklardan korunmada etkili olacağını belirtirken ‘D Vitamini eksikliği artık hipertansiyon, diyabet gibi çağın hastalıklarından biri olmakta.

D vitamini kemik yapımını sağlar. Kemik yapımı tamamlansa bile güçlenmesini ve ileride ortaya çıkabilecek osteoporozu önler. Eksikliğinde çocukluk çağında raşitizm yetişkin dönemde osteoporoz riski artar. İnsülin direncine önemli katkısı vardır. D vitamini eksikliği olanlarda diyabet, kalp- damar hastalığı, hipoglisemi (şeker düşmesi) daha sık görülür. D vitamini bağışıklığı koruyup geliştirir. Eksikliğinde meme, rahim, barsak kanserleri gibi kanserlerin sıklığında artış olur.

Bu kadar önemli olan D Vitamininin temel kaynağı ise güneştir. Peki, güneş yönünden oldukça cömert olan ülkemizde neden D Vitamini eksikliği bu kadar yaygın görülmekte?

D vitamininin yapımı için ultraviyole ışınının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Ancak gün boyu güneş yüzü görmeden kapalı mekânlarda çalışmanın, ya da vücudun güneş ışığı almasının engellenmesinin D vitamini eksikliğine yol açan nedenler olduğunu belirterek, bol ışık alan camlı mekânların da yeterli olmadığını, yeteri kadar güneşlenmelerin sayısı İç Anadolunun en zengin beyleri için yeni tasarımıyla yayında.. bir hayli az güneşlenenlerde de cilt kanseri korkusuyla yüksek faktörlü güneş koruyucuların kullanılmasının da D Vitamini eksikliğine neden olmakta.

D vitamininin görevleri:

– Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayarak kemik erimesini(osteoprozu)önler. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Çocuklarda D Vitamini ihtiyacı bu yüzden fazladır.

– Kaslara güç verir. Eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve ağrı olur. Devamlı yorgunluk ve vücudunda yaygın ağrısı olan hastalar mutlaka kanda D Vitamini düzeyine baktırmalıdır

– Pankreas bezinden insülin salgılanmasında düzenleyicidir.(diyabet hastaları için çok önemli)

– D Vitamini bazı kanserlerin (meme, prostat, kolon rektum kanseri) otoimmun hastalıkların, kalp hastalıkları ve diyabetin gelişimini önler.

– Depresyondan korur

– Damarlarda kan basıncını düzenleyerek tansiyonu dengeler

D vitamini eksikliği özellikle doğum ve emzirme dönemlerinden dolayı kadınlarda daha Sık görülür ve kendini doğum sonrası yaygın ağrılarla belli eder.30yasina kadar olan insanların %30unda D Vitamin eksikliği vardır. Yine yaşlılıkta ve güneş görmeyen kişilerde eksiklik daha fazla saptanır. Şişmanlarda D Vitamini eksikliği saptanması sebebi ise D Vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğundan yağda birikir ve vücut kullanamadığı için eksiklik meydana gelir.

D Vitaminin bulunduğu gıdalar:

– Yağlı balıklarda(somon, karides, uskumru),

– Yumurta sarısı

– Tereyağı

– Karaciğer

– Peynir

– Süt ve süt ürünleri

– Mantar

– Kakao

D Vitaminin vücutta aktif hale gelmesi için mutlaka güneş ışığından faydalanılmalıdır. Bu aktifleşme için günün en uygun saatleri 11.00-15.00 arası(ki bu saatler ayrıca cilt kanseri için riskli saatlerdir).Her gün 10-15 dakika güneş koruyucu krem olmaksızın diz ve dirseklerden aşağı güneşlendirmek yeterlidir.

Özellikle D Vitamini takviyesi alması gerekenler:

– 50 yaş üzeri kişiler,

– Sürekli kemik ve kas ağrısı şikayeti olanlar,

– Güneş görmeyenler(ofis çalışanları gibi),

– Bağırsaklardan yağ emilimi bozuk hastalar,

– Karaciğer hastalığı olanlar,

– Mide ameliyatı olanlar,

– Osteoporozlu hastalar ( kemik erimesi olanlar)